Președintele Klaus Iohannis este favorit pentru o funcție importantă la Bruxelles, după ce și-a negociat susținerea în interior și a tatonat posibilitățile în exterior. Candidatura sa pentru conducerea NATO a fost depusă discret, semn că președintele are propria sa tactică și pariază ca la poker, ascunzându-și adevărata miză. Iohannis ar viza președinția Consiliului European, pe care ar încerca să și-o asigure, destabilizându-l pe Mark Rutte, premierul olandez, favorit pentru funcția de secretar general NATO.
Mark Rutte a încercat să obțină consensul statelor NATO în această primăvară înainte de summitul din iulie de la Washington, unde se aniversează 75 de ani de la înființarea NATO. În acest fel, competiția s-ar fi închis nu doar înainte de celebrare, dar și înainte de alegerile europarlamentare pentru a evita ca funcția de secretar general să devină o monedă de schimb în negocierile pentru funcțiile de top ale UE.
Klaus Iohannis nu perturbă unitatea aliaților și nici măcar nu-și face campanie ca Rutte, ci doar se folosește de disensiunile din interior în propriul folos sau, poate, în interesul țării sale. În NATO diviziunile sunt pe mai multe falii, una dintre ele e susținută de Ungaria, iar cealaltă de Turcia, care la rândul ei are relații privilegiate cu Rusia și vrea ceva în schimbul susținerii lui Mark Rutte.