Uniunea Europeană a devenit primul organism internațional care incriminează daunele grave aduse mediului, echivalente cu “ecocidul”. Distrugerea ecosistemelor, pierderea habitatelor și exploatarea forestieră ilegală vor fi pedepsite cu sancțiuni mai aspre și pedepse cu închisoarea, conform directivei actualizate a UE privind infracțiunile împotriva mediului. Parlamentul European urmează să voteze această lege mai strictă, iar statele membre vor avea doi ani pentru a o transpune în legislația națională.
Marie Toussaint, avocat francez și europarlamentar al grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană, afirmă că UE “adoptă una dintre cele mai ambițioase legislații din lume”. Noua directivă protejează împotriva celor care dăunează ecosistemelor și, implicit, sănătății umane, punând capăt impunității în materie de mediu în Europa.
Ecocidul este definit ca fiind acte ilegale sau necugetate care pot provoca daune grave și pe termen lung asupra mediului. Noua directivă identifică captarea apei, reciclarea, poluarea navelor, introducerea și răspândirea speciilor străine invazive și distrugerea ozonului ca activități de mediu. În cazul persoanelor fizice, consecințele pentru comiterea de infracțiuni de mediu pot fi pedepsite cu închisoarea de până la opt ani, care pot ajunge la zece ani dacă acestea cauzează moartea unei persoane.