Până în 2030, țările Uniunii Europene sunt obligate să restaureze o treime din natura distrusă, de la păduri și pajiști, la râuri și lacuri, conform unei legi votate în Parlamentul European. Deputații au inclus pe lista infracțiunilor grave împotriva mediului comerțul ilegal de lemn și epuizarea resurselor de apă, cu pedepse de până la 10 ani de închisoare. Delta Văcărești, un parc natural urban situat la doar 5 kilometri de centrul Capitalei, este un exemplu de habitat restaurat, cu peste 5.000 de arbori care absorb anual 350 de tone de dioxid de carbon.
Legea pentru refacerea naturii a fost votată cu 329 de voturi pentru și 275 împotrivă. Aceasta impune refacerea a cel puțin 30% din suprafețele distruse, inclusiv terenurile agricole, pentru a proteja populațiile de polenizatori. Până în 2050, toate habitatele trebuie să revină la starea inițială. Statele membre au termen de 2 ani pentru a transpune noile reglementări de mediu în legislațiile naționale.
Comisia Europeană estimează că refacerea mediilor naturale ar costa peste 150 de miliarde de euro, dar fiecare euro investit ar genera cel puțin 8 euro. Legea a fost contestată de unii fermieri și grupuri politice, care susțin că impune prea multă birocrație. În final, ar trebui să fie plantați trei miliarde de arbori în Uniunea Europeană și cel puțin 25.000 km de cursuri de apă vor trebui să devină din nou liber-curgătoare. Infracțiunile de mediu pot fi pedepsite cu până la 10 ani de închisoare, iar companiile pot fi amendate cu până la 5% din cifra lor de afaceri sau cu maxim 40 de milioane de euro.