Condamnarea internațională a crescut în urma morții a peste 110 palestinieni în Fâșia Gaza, după ce soldații israelieni au deschis focul în timpul unei distribuiri de ajutoare. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat incidentul, iar șeful diplomației europene, Josep Borrell, a denunțat “un nou carnagiu” și decese “total inacceptabile”. În SUA, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a cerut “răspunsuri” după această tragedie, iar președintele Joe Biden a discutat la telefon cu emirul Qatarului și cu președintele egiptean despre acest “episod tragic și alarmant”.
La Roma, șeful diplomației italiene, Antonio Tajani, a cerut o încetare imediată a focului pentru a permite mai mult ajutor umanitar. În Madrid, ministrul spaniol al Afacerilor Externe, Jose Manuel Albares, a considerat drept “inacceptabil” ceea ce s-a întâmplat în Gaza. La Paris, Ministerul francez de Externe a estimat că “tirurile soldaților israelieni împotriva civililor care încearcă să aibă acces la alimente sunt nejustificate”. În Berlin, șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a cerut ca armata israeliană să se asigure că distribuirea ajutorului umanitar poate avea loc.
În Turcia, autoritățile au denunțat “o nouă crimă împotriva umanității”. Mai multe țări arabe din Golf au condamnat, de asemenea, tirurile armatei israeliene. În Kuweit, autoritățile au condamnat “această nouă crimă comisă de forțele de ocupație israeliene”. La Amman, autoritățile iordaniene au denunțat “o încălcare clară a dreptului internațional umanitar”. Președintele columbian Gustavo Petro a suspendat achiziționarea de arme fabricate de Israel, unul din principalii furnizori ai forțelor de securitate ale țării sud-americane.