Emisiile globale de CO2 legate de energie au atins un nivel record în 2023, crescând cu 1,1%, în mare parte datorită scăderii producției hidroelectrice cauzate de secetă și creșterii din China, conform Agenției Internaționale pentru Energie (AIE). Emisiile energetice, care reprezintă aproximativ 90% din CO2 emis de oameni, au crescut cu 410 milioane de tone, ajungând la 37,4 miliarde de tone. Cu toate acestea, creșterea nu a fost la fel de gravă ca în 2022, când emisiile au crescut cu 490 de milioane de tone, iar scăderea record a producției hidroelectrice mondiale a contribuit la creșterea emisiilor cu aproximativ 170 de milioane de tone.
China a adăugat 565 de milioane de tone de CO2 la bilanțul global, continuând creșterea economică intensivă în materie de emisii care a început după criza Covid-19. Această tendință contrastează cu economiile avansate, care au înregistrat o scădere record a emisiilor, în ciuda creșterii PIB-ului, iar utilizarea cărbunelui a ajuns la cel mai scăzut nivel de la începutul anilor 1900. Potrivit IPCC, cifrele din 2023 nu sunt favorabile, având în vedere că emisiile de gaze cu efect de seră trebuie să scadă cu 43% până în 2030, comparativ cu 2019, pentru a respecta limita de 1,5°C stabilită prin Acordul de la Paris.
AIE subliniază contribuția semnificativă a energiilor „curate”, inclusiv a energiilor regenerabile. Directorul executiv al AIE, Fatih Birol, afirmă că tranziția către energia curată avansează rapid și reduce emisiile. Între 2019 și 2023, emisiile legate de energie au crescut cu aproximativ 900 de milioane de tone, dar această cifră ar fi fost de trei ori mai mare fără implementarea a cinci tehnologii-cheie: energia solară, eoliană, nucleară, pompele de căldură și mașinile electrice. Birol subliniază necesitatea unor eforturi mai mari pentru a permite economiilor emergente și în curs de dezvoltare să își sporească investițiile în energia curată.