Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a criticat regimul de la Chișinău în cadrul forumului diplomatic din Antalya, acuzându-l că încearcă să distrugă formatul de negociere „5+2” privind Transnistria și că urmează exemplul regimului de la Kiev. Lavrov a susținut că regimul de la Chișinău, condus de cetățeni români, blochează procesul de negociere și creează o presiune economică serioasă asupra Transnistriei prin discriminarea limbii ruse și desființarea a tot ce este rusesc.
În răspuns, Mihai Popșoi, șeful diplomației Republicii Moldova, a declarat pe o rețea socială că ministrul Lavrov și regimul de la Kremlin nu au niciun drept moral de a ține lecții despre democrație și libertate. Popșoi a subliniat că în Republica Moldova politicienii sunt aleși în cadrul unor procese electorale libere și transparente, recunoscute internațional, și a menționat că peste 70% din producția și serviciile locale din regiunea transnistreană sunt exportate către statele membre ale Uniunii Europene.
Popșoi a mai adăugat că Republica Moldova este un stat democratic pentru care libertatea și respectarea drepturilor omului sunt valori fundamentale și că țara construiește un viitor european pentru toți cetățenii săi, indiferent de limbă și etnie. Pe 28 februarie, administrația separatistă transnistreană a votat o rezoluție în care se invocă presiuni din partea autorităților Republicii Moldova și a cerut Federației Ruse să protejeze regiunea.