Iranienii sunt așteptați să voteze vineri pentru Parlament și Adunarea Experților, prima rundă de alegeri după protestele antiguvernamentale din 2022 și alegerea președintelui Ebrahim Raisi. Aceste alegeri sunt văzute ca un test al legitimității și susținerii naționale pentru conducerea Iranului, deși se așteaptă o prezență scăzută la urne. Apatia alegătorilor este ridicată în urma tulburărilor provocate de moartea în închisoare a Mahsei Amini, iar peste 61,2 milioane de cetățeni au drept de vot.
Liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a încurajat alegătorii să voteze, în timp ce mass-media de stat a încercat să stimuleze votul prin emisiuni electorale speciale. Cu toate acestea, se preconizează o prezență la vot de doar 41% pentru alegerile parlamentare, ceea ce ar fi cea mai scăzută prezență la vot din ultimele 12 tururi de scrutin. Mulți iranieni sunt reticenți să voteze după protestele masive din 2022 și represiunea dură care a urmat.
În acest an, un număr record de 15.200 de candidați au fost validați pentru cele 290 de locuri din legislativ, dar doar 30 sunt reformiști. Reformiștii au descris alegerile ca fiind “lipsite de sens, necompetitive, nedrepte și lipsite de eficacitate în administrarea țării”. Purtătorul de cuvânt al SUA, Matthew Miller, a declarat că mulți iranieni nu se așteaptă ca alegerile să fie libere și corecte.