Prețul energiei electrice pe piețele spot din Spania și Portugalia a scăzut semnificativ în ultima săptămână, ajungând sub 10 euro/MWh, cu zile în care un MWh de electricitate s-a vândut cu doar 2 euro. În comparație, în România, prețul energiei electrice a fost de 71 euro/MWh, similar cu cel din Germania sau Polonia. Scăderea prețurilor în Spania și Portugalia este influențată de producția mare de energie regenerabilă, cu parcurile eoliene și fotovoltaice producând mai multă energie ca niciodată.
În ciuda beneficiilor pentru consumatori, nivelurile mai scăzute pe termen lung ale prețurilor energiei electrice pot afecta investițiile în capacități regenerabile, în contextul tranziției Europei către o economie verde. Producția de energie regenerabilă din zona mediteraneană este pe cale să atingă un record în această lună, iar producția fotovoltaică zilnică a crescut la cel mai mare nivel de la începutul lunii octombrie.
În România, prețurile energiei electrice scad mai greu, cu producătorii și furnizorii de electricitate și gaze raportând profituri mai mari pentru 2023 decât în 2022, în ciuda crizei energetice. Compania spaniolă Endesa SA a declarat că profitul său din 2023 a scăzut cu aproape o treime, pe fondul unei „normalizări” a prețurilor. În contrast, Electrica a anunțat o creștere a profitului său din 2023 cu 11%, Romgaz a anunțat un profit cu 10% mai mare decât în anul precedent, iar Hidroelectrica a înregistrat un profit istoric în creștere cu 42%.