Bugetul Uniunii Europene pentru anul viitor este în curs de a fi votat în Parlamentul European, cu priorități precum integrarea totală a României în spațiul Schengen și situația agricultorilor din UE. Victor Negrescu, chestor al Parlamentului European, a menționat că se vor aloca resurse financiare suplimentare pentru securizarea frontierelor și pentru programele destinate fermierilor, în special tinerii fermieri și programele care combat efectele inflației și problemele de aprovizionare în agricultură. De asemenea, bugetul prevede sume importante pentru achiziția de medicamente, pentru a reduce discrepanțele în accesul la medicamente și tehnică medicală de ultimă generație între țările Uniunii.
Negrescu a adăugat că există finanțare pentru Planurile Naționale de Redresare și Reziliență, dar vor fi fonduri mai mici pentru anumite domenii, cum ar fi cercetarea. El a criticat propunerile de tăieri care afectează direct programul pentru Cercetare, Orizont-Europa, și asistența tehnică pentru implementarea politicii de coeziune, afirmând că aceste tăieri nu sunt de bun augur și că au fost anumite lucruri gândite greșit în Planul de Redresare.
Bugetul anual al Uniunii Europene face parte din bugetul pe termen lung al Uniunii, care este de peste 1.200 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Acesta se stabilește la propunerea Comisiei Europene, iar votul final este dat de Parlamentul European și Consiliul European. În caz contrar, Comisia Europeană trebuie să propună un nou proiect de buget anual.