Într-o comoară de aur din Epoca Bronzului iberică, două obiecte corodate – o brățară simplă și o emisferă goală decorată cu aur – s-au dovedit a fi făcute din fier de meteoriți, nu din metal de pe Pământ. Această descoperire, făcută de Salvador Rovira-Llorens, șeful Departamentului de conservare de la Muzeul Național de Arheologie din Spania, indică faptul că tehnologia și tehnicile de prelucrare a metalelor erau mult mai avansate în Iberia acum peste 3.000 de ani decât se credea anterior. Comoara din Villena, un depozit de 66 de obiecte majoritatea din aur, a fost descoperită în 1963 în Alicante, Spania, și este considerată una dintre cele mai importante din Europa.
Determinarea vârstei colecției a fost dificilă din cauza celor două obiecte diferite: o emisferă mică, goală, care se crede că făcea parte dintr-un mâner de sceptru sau de sabie, și o brățară simplă, ambele având un aspect “feros”, adică păreau a fi făcute din fier. În Peninsula Iberică, epoca fierului nu a început decât în jurul anului 850 î.Hr., în timp ce materialele de aur au fost datate între 1500 și 1200 î.Hr., astfel încât originea celor două obiecte a fost ca rezolvarea unui puzzle.
Cercetătorii au obținut permisiunea de la Muzeul Municipal de Arheologie din Villena pentru a testa cele două artefacte și au descoperit că acestea conțin un conținut mult mai mare de nichel decât fierul scos din pământ, sugerând că au fost realizate din fier meteoritic. Cu toate acestea, din cauza coroziunii puternice, rezultatele nu sunt concludente, dar există tehnici mai recente, non-invazive, care ar putea fi aplicate obiectelor pentru a obține un set mai detaliat de date care ar ajuta la consolidarea descoperirilor. Descoperirile au fost publicate în Trabajos de Prehistoria.