Ministerul Finanțelor a început o analiză privind impozitul progresiv încă de anul trecut, cu discuții atât tehnice cât și politice, însă decizia finală va fi una politică, a declarat Alin Andrieș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor. În 2024 nu se așteaptă creșteri de taxe și impozite, ci mai degrabă analize ale sistemului fiscal. Reforma fiscală pe care ministerul și-a asumat-o are două componente: eliminarea sau diminuarea distorsiunilor generate de un cadru fiscal și crearea unui cadru fiscal mai eficient și echitabil.
În acest an nu vor avea loc creșteri de taxe și impozite, iar 2024 va fi un an important, fiind un an electoral, cu anticipații de modificări de comportament atât din partea factorului politic, cât și a agenților economici. De asemenea, se discută despre legislația privind impozitul pe proprietăți, cu trecerea de la sistemul anterior la un sistem bazat pe valoare de piață.
Reprezentantul Ministerului Finanțelor a atras atenția că politica fiscală a fost adesea utilizată pentru a diminua anumite probleme structurale în diferite sectoare de activitate. În prezent, se analizează impozitarea muncii versus impozitarea capitalului, cu mențiunea că impozitarea muncii în România este mai ridicată decât în alte state europene, în timp ce impozitarea capitalului sau a averii este mai redusă decât media europeană.