În urma unei dezbateri organizate la Cluj-Napoca, s-a ajuns la concluzia că ideea conform căreia ungurii din România nu doresc să vorbească românește este un mit. În anumite zone, singura interacțiune a maghiarilor cu limba română are loc în școală, aspect ce necesită îmbunătățiri. Dezbaterea, intitulată “De ce nu vorbesc ungurii românește?”, a fost organizată de Mathias Corvinus Collegium (MCC), unde s-a subliniat că 90% dintre maghiari consideră importantă cunoașterea limbii române de către copiii lor.
Unii maghiari din Transilvania ezită să vorbească româna din cauza stresului generat de necunoașterea suficientă a limbii, fiind o formă de auto-protecție. Această presiune îi face pe unii să refuze să vorbească româna, fenomen cunoscut sub numele de “poliția limbii”, unde chiar maghiarii se critică între ei pentru necunoașterea limbii române.
MCC este o organizație fondată în 1996 în Ungaria, care oferă pregătire extrașcolară gratuită tinerilor maghiari talentați, inclusiv cursuri de limba română. Peste 2.000 de tineri din opt orașe, inclusiv Cluj-Napoca, beneficiază de aceste cursuri.